...fordi ordet fanger

Skriv klart, konkret og korrekt

Godt sprog er guld. Det lokker os ind i tekster og får os til at forstå ting, vi synes er svære.

Det gode sprog er levende og samtidig klart og konkret og passer til målgruppen.

sproget skal være korrekt, så læs korrektur på tekster

 

Alt, der er værd at sige, kan siges klart.

Ludvig Wittgenstein, østrigsk filosof

 

Professionel hjælp med sproget

Hvis du hellere vil bruge tid på netop det, du er god til end på at bakse med teksten, kan du få professionel hjælp. Hos Ordhuset laver vi ikke andet. Vi kan skrive teksten fra bunden, eller vi kan redigere og rette din tekst til, så den fungerer, er spændstig og uden fejl.korrekt sprog kræver korrektur af alle tekster

Skriftlig dansk volder  problemer for mange mennesker. Det er ikke svært at få øje på stavefejl og vrøvlet sprog på menukort, i pjecer og annoncer for slet ikke at tale om hjemmesider. Måske synes du, det kan være underordnet, om der er sproglige fejl, hvis bare maden smager godt, mekanikeren kan lave bilen, eller rådgiveren kan forklare sit budskab.

Omvendt sender det et signal om, at her gør vi os umage på alle planer, hvis også sproget er i orden. Det giver større tiltro til, at kokken også har sans for detaljen i sit køkken, eller at rådgiveren virkelig mener, hvad han skriver, når der ikke er sproglige fejl.

Gode råd om godt sprog

Vil du selv stå for dine tekster, giver vi gerne nogle gode råd om, hvad du især skal være opmærksom på. Eksemplerne er valgt ud fra, hvor det ofte går galt.

Hyppige fejl

I ét eller to ord: Nogle ord skal aldrig skrives i to ord, andre skal altid, og så er der dem, der betyder noget forskelligt, alt efter om de står i ét eller to ord.

  • Altid i to ord: Lad os tage de nemme først: i dag, i går, i gang, i alt, i stedet skal aldrig skrives i ét ord – det eksisterer simpelt hen ikke på dansk.
  • I ét ord: Til gengæld er der en række ord, der skal skrives i ét ord for at give mening. Fx malersvend – ikke maler svend, supermarked – ikke super marked
  • Forskellig betydning: Omvendt er der en række ord, der får forskellig betydning, alt efter om de står i ét eller to ord. For eksempel lige så eller ligeså. Den helt enkle huskeregel: skriv det i to ord. Ligeså – i ét ord – bruges kun i betydningen også: Hun er dygtig til at male, ligeså er han.
  • Frit valg: For at gøre det ekstra svært er der en række ord på dansk, hvor der er frit valg mellem at skrive i ét eller to ord, fx af sted eller afsted, ud over eller udover, selv om eller selvom.

Simpelt er det altså ikke at sikre sig et korrekt dansk, men husk på, at djævelen ligger i detaljen – det kan godt betale sig at gøre sig umage med sproget.

Der er masser af hjælp at hente i retskrivningsordbogen og online ordbøger over det danske sprog.

Hvis du gerne vil vide endnu mere om dansk, er sproget.dk et fantastisk sted at blive klogere.